27 Ekim 2015 Salı

Aşure


   Aşure yapımı sanılanın aksine püf noktalarına dikkat edilirse, herhangi bir tatlı yapımından daha zor değildir. Gülhan arkadaşımın tarifiyle 3 senedir, tam kıvamında lezzetli aşureler yapıyorum.😉
   Aşure' nin ilk önemli noktası kuru fasülye ve nohut' un kıvamında pişmesidir. Ben bir gün önce kuru fasülye ve nohutu haşlıyorum. Kesinlikle iyi pişmiş olması gerekiyor. Yani örneğin kuru fasülye yemeği yapacaksanız nasıl haşlıyorsanız aynı kıvamda olmalı...Çünkü aşure içine şeker katıldığında nohut ve kuru fasülyelerinizin daha fazla pişme ihtimali kalmıyor. Şeker bakliyatları sıkıyor ve daha fazla pişip dağılmasını önlüyor.
*Eğer bakliyatları iyi pişirmezseniz aşurenin içinde sert ve çiğ kalacaktır.

   Şimdi diğer hazırlıklara devam edelim. 
Fasülye nohut ve ayrı ayrı yıkayıp bir gün önce ıslatıp, 4-5 saat sonra pişirelim. Yani bakliyatlarımız ertesi güne hazır olsun...👍🏼
Bir gece önce buğdayı iyice yıkayıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatıp söndürelim ve kapağı kapalı olarak bekletelim.
Ertesi sabah, kuru üzüm, doğranmış kayısı ve inciri  ayrı  kaplarda ılık su içinde bekletelim. Buğdayı süzüp büyük bir tencereye ( ben büyük boy düdüklü tencerede yapıyorum) alalım. 15 bardak su ekleyip, pişirmeye başlayalım. Üzerinde biriken köpüğü alıp, tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika kaynatalım. Pirinci yıkayıp süzüp buğdaya ilave edelim. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirelim. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken toz şeker, nohut, ve fasülyeyi ekleyelim.( ben bu aşamada 1 su bardağı sıcak su ilave ettim)  Portakal kabuklarını ince doğrayıp bir taşım kaynatalım, suyunu döküp ( acısı çıksın diye ) karışıma ekleyelim. Üzüm ve kayısıyı ilave edip karıştıralım. Yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatıp birbirleriyle özleşmesini sağlayalım. ( aşureye nişasta koymadığımız için pirinç 'in kendi nişastası aşureyi koyulaştırıp nefis bir kıvama gelmesini sağlayacaktır) Kıvamı koyulaştıktan sonra söndürmeye yakın 2 su bardağı süt ekleyelim. (Süt aşurenizin koyu rengini alacak ve şeffaf görünmesini sağlayacaktır) Bir taşım kaynattıktan sonra ateşin üzerinden alalım kenarda su içinde bekleyen doğranmış inciri ilave edelim ve karıştıralım. Aşureniz pişmiştir, artık servis kaselerine alıp isteğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.😊
Malzemeler 
2 su bardağı buğday 
1 su bardağı nohut ( pişmemiş hali) 
1 su bardağı kuru fasülye ( pişmemiş hali ) 
5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç 
1 su bardağı kuru üzüm 
1 su bardağı kuru kayısı (küp doğranmıs)
1 su bardağı doğranmış incir (doğranmış) 
1 portakal kabuğu (küp şeklinde doğranmış)
15 su bardağı su (koyu olursa sıcak su eklenebilir) 
2 su bardağı süt 
(Nar' ı ben bir gece önce hazırlayıp buzdolabında kapalı bir kapta bekletim.)
SÜSLEME: (size kalmış) 😉👍🏼🍲
Nar-ceviz içi -Tarçın - fındık-kuş üzümü -Fındık içi - yeşil fıstık toz -dolmalık fıstık